Hieronder vindt u onze bladhoudende haagplanten.
Wat is het verschil tussen een bladhoudende en een wintergroene haagplant?
Het belangrijkste kenmerk van de bladhoudende haag is dat hij ook in de winter zijn bladeren niet verliest. Dit is prettig, want het zorgt ervoor dat u ook dan uw privacy blijft houden.
Er zijn twee soorten bladhoudende hagen, de groenblijvende of wintergroene en de haag wiens blad wel verdort maar niet afvalt.
Wij bieden u beide soorten aan, de Taxus Baccata is een groenblijvende of wintergroene plant, de Fagus Sylvatica, Fagus Sylvatica Atropunicea en de Ligustrum Ovalifolium zijn een bladhoudend. De eerste twee soorten houden hun bladeren die verkleuren in de herfst maar blijven hangen, de Liguster houdt bij een normale winter ongeveer 50% van zijn bladeren.

Bladhoudende haagplant
Fagus Sylvatica – Groene Beuk
Kleur: Groen blad
Beschrijving: Inheemse boom met groene, gladde bladeren die mooi bruin verkleuren in het najaar en lang aan de boom blijven hangen. Kan mooi gesnoeid worden in vorm of gebruikt worden als haagplant. Verkiest een niet al te natte grond. Maximum hoogte 3 meter.
Ligustrum ovalifolium – Liguster
Kleur: Groen blad met geurende witte bloempjes
Beschrijving: Dit is één van de bekendste hagen. Ook wel ‘gauwgroot’ genoemd in de volksmond, omdat deze erg snel groeit. Redelijk bladhoudend, al kan bij strenge winters het meeste blad wel afvallen. Aanvankelijk zijn de bladeren redelijk groot, maar die worden kleiner naarmate de haag meer gesnoeid wordt. Grondig terugsnoeien bij het aanplanten zorgt voor een mooie, volle haag.
Fagus sylvatica atropunicea -Rode Beuk
Kleur: Dieprood tot bruinrood blad
Beschrijving: Dit is een langzaam groeiende majestueuze boom met landschappelijke waarde. Hij is bladverliezend, al hangen de verdorde bladeren soms tot eind april aan de boom. Het is een vrij grote boom die als solitair tot wel 30m hoog kan worden. De bladeren zijn breed elliptisch, glanzend en bruinrood tot paarsrood gekleurd. In de herfst verkleuren ze naar dieprood, de bloei is onopvallend. Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ wordt ook vaak als haagplant toegepast. Ook voor vormsnoei is hij bijzonder geschikt. De beuk doet het zeer goed op allerlei grond behalve te zware klei of te droge arme zandgrond. De gladde bast is zeer gevoelig voor zonnebrand, bij het opsnoeien dient men daar rekening mee te houden.

Wintergoene haagplant
Taxus baccata – gewone taxus of venijnboom
Beschrijving: Groeit langzaam, één keer snoeien per jaar is meestal voldoende. Kan goed in vorm gehouden worden, mooi als solitair of als haag.
De Taxus baccata (venijnboom) is een erg populaire wintergroene haagplant. Het is één van de sterkste en beste haagconiferen die je kan planten. Taxus is geen snelle groeier, een keer per jaar snoeien is meestal voldoende. Eén erg belangrijke voorwaarde voor het welslagen van een taxushaag , is dat de grond niet te nat mag zijn: taxus verdraagt absoluut geen natte voeten! Ook op aangevoerde en dichtgeslempte gronden plant je beter geen taxus zonder de juiste voorbereidingen. Als de grond te zwaar is, kunt u dit mengen met een bodemverbeteraar. De taxusplanten op een licht opgehoogde berm planten kan ook helpen. Opgelet, de naalden zijn giftig.