Gewone Taxus

De Wintergroene haagplant

De wintergroene haag is, zoals de naam aangeeft, het hele jaar door groen. Hij verliest zijn blad niet en biedt dus het hele jaar door privacy. 

Wij kozen hier voor de Taxus omdat dit een zeer winterharde en wintergroene haagplant is. Met taxus als haagplant kunt u een zeer strakke haag creëren. De Taxushaag bestaat uit fijne naalden die jaar rond donkergroen van kleur zijn. Er zijn verschillende soorten Taxus haagplanten te koop. De meest gebruikte soort is de Taxus baccata. Deze soort groeit van nature veel in de breedte waardoor de haag het snelste zichtdicht is. In het najaar kunnen enkele rode bessen aan de Taxus baccata haag groeien.

Taxus baccata – gewone taxus of venijnboom

Beschrijving: Groeit langzaam, één keer snoeien per jaar is meestal voldoende. Kan goed in vorm gehouden worden, mooi als solitair of als haag. 

De Taxus baccata (venijnboom) is een erg populaire wintergroene haagplant. Het is een van de sterkste en beste haagconiferen die je kan planten. Taxus is geen snelle groeier, één keer per jaar snoeien is meestal voldoende. Eén erg belangrijke voorwaarde voor het welslagen van een taxushaag , is dat de grond niet te nat mag zijn: taxus verdraagt absoluut geen natte voeten! Ook op aangevoerde en dichtgeslempte gronden plant je beter geen taxus zonder de juiste voorbereidingen. Als de grond te zwaar is, kunt u dit  mengen met een bomenverbeteraar. De taxusplanten op een licht opgehoogde berm planten kan ook helpen. Opgelet, de naalden zijn giftig.