Hier vind u antwoorden op veel gestelde vragen

Welke haagplanten zijn geschikt voor mijn tuin? De juiste plant kiezen doe je niet zomaar. Er zijn honderden verschillende soorten haagplanten beschikbaar. Om uw keuze zo makkelijk mogelijk te maken werken wij met de 5 meest populaire soorten haagplanten. Bekijk de volgende pagina’s eens om te beslissen welke plant bij u past: bladverliezende haagplanten, blad houdende haagplanten.  

Welke grootte van haagplanten moet ik kiezen? 

Dit hangt vooral af van uw budget. Hoe groter de plant, hoe ouder en dus hoe meer jaren de kweker er al voor heeft gezorgd. Dus hoe duurder. 

Wenst u meteen privacy, dan kiest u beter voor de wat grotere plant. 

Wanneer plant ik mijn haag het best?

U plant de haag het best zo snel mogelijk na ontvangst (binnen 2 dagen). 

Omdat planten met blote wortel uit volle grond gerooid worden, moet je rekening houden met de juiste plantperiode. Je kan ze pas aanplanten wanneer de planten in rust zijn: van begin november tot einde maart. Let er op dat de wortels niet uitdrogen of bevriezen.

Hoe vaak moet ik mijn haag snoeien?

Dat hangt af van de soort plant die u koopt. Er zijn langzaamgroeiende, die met 1x per jaar snoeien toekomen, en snelgroeiende die vaker gesnoeid dienen te worden. Bij de beschrijving van elke plant geven wij aan of hij snel- of langzaamgroeiend is. 

Wanneer snoei ik mijn haag het best?

Idealiter snoeit u uw coniferenhaag ieder jaar tussen maart en september met ongeveer even lange tussenpozen. Hagen die twee keer per jaar gesnoeid moeten worden, snoeit u de eerste keer voordat de langste dag is aangebroken, bij voorkeur eind mei of begin juni. Vervolgens kunt u in augustus of september nog een keer aan de slag met de snoeischaar.

Snoeien na een regenbui is aan te raden omdat het dan meestal wat makkelijker is om met de snoeischaar of tuinschaar door de takken heen te komen. Zorg dat uw snoeigereedschap schoon en scherp is. Zo ontstaan de netste snoeiwonden en is het makkelijker herstellen voor uw haagconiferen.

Mag ik snoeien op een zonnige dag?

Een haag kun je beter niet snoeien bij volle zon en hoge temperaturen. De gesnoeide takken zijn kwetsbaar, en kunnen dus sneller verbranden. Je kunt beter wachten tot het een beetje bewolkt is, of wat koeler. Maar heb je geen keus, dan hebben wij een goede tip voor je!

Een beetje zon is trouwens niet zo erg. Vooral de combinatie van felle zon en warmte is niet goed voor je haag.

Maar kun je niet anders dan op zo’n moment je haag snoeien, dan is het verstandig om het snoeisel op je haag te laten liggen. Dit zal de haag aan de bovenkant bedekken, zodat de zon niet in kan branden. Na een paar dagen is het snoeisel zo ingedroogd, dat het er vanzelf afwaait of je het er zelf gemakkelijk afhaalt. Die eerste paar dagen zijn het belangrijkste om te voorkomen dat bovenkant van je heg verbrandt.

Wanneer mag ik niet meer snoeien?

Na september kunt u uw coniferen beter niet meer snoeien, ongeacht de soort die u in de tuin heeft staan. Tijdens koudere dagen heeft uw haag al zijn energie nodig om de wintertemperaturen te overleven. Een snoeibeurt die te laat in het jaar plaatsvindt zorgt ervoor dat de snoeiwonden nog niet volledig hersteld zijn als de eerste nachtvorst aanbreekt. Het gevolg is dat de planten last krijgen van vorstschade. Ook al herstelt de haag zich van vorstschade, zelfs dan zit u waarschijnlijk enige tijd met lelijke plekken in de haag.